5. Sınıfa Başlarken

            5. sınıfa başlayacak olan öğrenciler, bu aralar tatlı bir heyecan halinde. Anne ve babalar, bu süreçte doğru adımlar atarak çocuklarına bu yeni başlangıçta yardımcı olabilirler. Okullar bu sene 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıf öğrencileri için bir 10 Eylül 2018 tarihinde açılacak ve uyum programına öğrenciler ve veliler katılacak. Bu süreç, okulu tanıma, öğretmenlerle tanışma, kuralları öğrenme konularında öğrenciler için avantaj olacaktır. Ebeveynlerin aşırı kaygılı ya da aşırı kayıtsız davranmaları öğrencilerin  çocukluk çağından ergenlik dönemine geçiş dönemi olan ortaokul döneminde bir takım sorunlar yaşamasına yol açabilir.

 Peki 5. Sınıfa başlarken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


*. Öğrenciler, 4 yıl boyunca genellikle tek bir öğretmende eğitim gördüler. 5. sınıfla birlikte her branşın farklı bir öğretmeni olacak. Ders sayıları, saatleri ve sorumlulukları artacak. Artık ilkokul döneminde olmayan çocuğa evde sorumluklar vererek bu döneme hazırlanabilir. Yatağını toplama, ev işlerinde iş bölümüne katılma, oyuncaklarını, kitaplarını düzenleme, öz bakım becerilerini kendi başına giderme gibi işler 5. sınıfa giden her öğrencinin ( özel bir durumu olmadığı müddetçe) yapabileceği sorumluluklardır. Evde iş bölümü yaparken dikkat edilmesi gereken bir nokta da eşitlik ilkesine bağlı kalınmasıdır. Kardeşler arası adalete, gönüllülüğe dikkat edilirken teşvik edici olamaya dikkat edilmelidir. 


* Olumlu ya da olumsuz aşırı beklenti içinde olmamaya dikkat edin. İlkokul döneminde yüksek başarılara imza atması ya da sınıfta hep geriden geliyor olması ortaokulda da aynı temponun olacağının garantisi değildir. Çocuklar tohum gibidir. Uygun ışık ve su dengesine kavuşunca mutlaka filiz verecektir. İşin sırrı ise zamandır. Aceleyle, rekabetçi bir tutumla öğrencisini lise giriş sınavlarına hazırlamaya çalışan aileler bu süreçte sadece çocuğun derslerden soğumasına yol açabilir. Diğer yandan da başarısını açığa çıkaramamış öğrenci velilerinin de umutsuz vak'a gözüyle çocuklarını küçümsemesi, ilgilenmemeleri de büyük bir ihmaldir.


* Uyku saatleri, beslenmeleri çok önemli. Uzmanlar 6-13 yaş için günlük 9 -11 saatlik bir uyku öneriyor. 7 saatten az ve 12 saatten fazla uyku önerilmiyor. Uyku düzeni için her gün aynı saatte yatakta olmalarına, yatmadan önce ağır yiyecekler, kola, cips, hamur işi vb tüketmemeye dikkat etmeleri gerekli. Sağlam kafanın sağlam vücutta bulunduğunu hepimiz duymuşuzdur. Kurutulmuş ya da taze meyveler, fındık, ceviz gibi tuzsuz kuru yemişler gündelik hayatta tüketmeleri için aileler teşvik edici olabilir. Kahvaltı ise asla atlanmaması gereken ve mutlaka dikkat edilmesi gereken altın öğünümüz. Detaylı bilgi için tık lütfen. 

* Ekran başında geçirdiğiniz zaman dilimini azaltın. Anne babalar sürekli olarak çocuklarının tablet, telefon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmesinden şikayetçi. Ancak "Ele verir talkını kendi yutar salkımı" misali davranan anne babaların evde bu konuda kontrol sağlaması güç değil, imkansızdır. Evde ya dışarıda insanlar uzaylılar tarafından beyinleri kontrol altındaymışçasına sürekli bir ekrana bakıyor. Halbuki önceden bulutlara, denize, ağaçlara bakardı insanlar. Lütfen, çantanızdan kitabınızı, aklınızdan da hayallerinizi eksik etmeyin. 

* Çocuklar, göz bebeklerimiz, en kıymetlilerimiz. Onları her türlü kötülükten korumak da tüm büyüklerin görevi. Ancak, kötü niyetli insanlardan korumak, ihmal-istismara karşı bilinçli olmak da  sorumluluklarımız arasında. Ayrıntılı bilgi için tık lütfen. Bu konuda Erdil Yaşaroğlu'nu hazırladığı etkili  bir yayın var. Bu konuda gerekli bilgiye sahip olup, çocuğunuzla bu çizimi okuyup, inceleyebilirsiniz. 

* 5. sınıfı ortaokulun hazırlık sınıfı olarak görebiliriz. Öğretmen ve idareciler, 5. sınıf öğrencilerinin okulun en küçükleri olduğunun farkında. Artık çocuğunuz bebeklikten sonraki en hızlı gelişim dönemine -ergenliğe-  doğru yol almaya başladı.  Sorumlulukları için onu cesaretlendirin, olumlu yanlarını açığa çıkarın, eleştirirken kırıcı ve saldırgan cümleler kurmayın. Bir de unutmayın, dinlediğiniz kadar dinlenirsiniz. Onu dinleyin. Bir de koşulsuz sevin. 

*Çocuğunuza mutlu başarılar dilerim :)


Kitap Önerilerim

Her Çocuk Üstün Yeteneklidir- Dr.  Bahar ERİŞ
Beni Ödülle Cezalandırma- Özgür Bolat
Martı Jonathan Livingstone- Richard Bach


Görsel kaynak: https://www.pinterest.com/pin/193162271503554342/

            

Yorumlar

  1. Tüm veli ve öğrenciler için saglıklı, huzurlu ve başarılı bir eğitim yılı olur inşallah.

    YanıtlaSil
  2. ne şahane öneriler
    umarım okur ve faydalanır veliler
    martı ise okuduğum ilk kişisel gelişim kitabıdır ben de öneririm
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder