UBUNTU


     "Afrika'da çalışan bir Antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir,ağacın altına koyduğu meyvalara ilk ulaşanın ödülü o meyvaları yemek olacaktır.Onlara "hadi, şimdi başlayın birinci olan ödülü alacak" der.O anda bütün çocuklar elele tutuşur, koşup ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyvaları yemeye başlarlar.Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu yanıtı verirler;Bu UBUNTU' dur, nasıl olurda diğerleri mutsuz iken birimiz o ödülü yiyebilir ki?Ve UBUNTU' nun anlamını açıklarlar. Onların dilinde UBUNTU "Ben biz olduğumuz için "Ben'im" demekmiş!
      Bu paylaşıma Facebook'ta Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen sayfasında rastladım. Çok etkilendiğim UBUNTU'yu araştırmaya başladım.  Bencillikler evreninin , Ego gezegeninde yaşayan biz çok gelişmişler için ne kadar uzak bir kavram UBUNTU.  
Ubuntu, insanların birbirlerine bağlılık ve ilişkilerine odaklanan etikya da hümanist bir felsefedir. Sözcük Güney Afrika'daki Bantu dilleri'nden gelmektedir. Ubuntu klasik bir Afrika anlayışı olarak görülmektedir.[1] Ubuntu Linux dağıtımı adını bu felsefeden alır. diye tanımlıyor Wikipedia. 1984'te Nobel Barış Ödülü alan Desmont Tutu, Ubuntu'yu şu şekilde açıklar;
Ubuntu'ya inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zülüme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder."
      Her nesil, bir sonrakini bencilliğinden dolayı eleştirip durur. Halbuki bencil diye yargıladığı nesli kendi elleriyle yetiştirmişlerdir. Sınıfta en yüksek notu sen alacaksın, sporda en hızlı sen koşacaksın, dişleri en beyaz sen olacaksın, ve daha nice saçmalıklarla  çocuklarımızı özde değil sözde biz yetiştirmiyor muyuz? Başkalarının başarısını, mutluluğunu paylaşmanın hazzını vermeden  ruhsuz bedenleri salıveriyoruz kainata. 
     İşin sırrı aslında sevgiden geçiyor. Diğer insanları da en az kendimiz kadar sevebilmek, değer vermek , kulak kabartmak gerekiyor. Son olarak UBUNTU der ki; "Ben, ben olduğum için sen, sensin"
      

Yorumlar

  1. Güzel bir paylaşım, yeni bir şey öğrendim sayenizde teşekkürler.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim Güven, ben teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Ubuntu lar bizim ülkemizde yetişmezz.
    Bir ezmek üztüne kurulmuşuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef haklısın Emir. Ama burada ailelere rol düşüyor. Çocuklara yarışmadan da başarılı olabileceklerini keşke gösterebilseler...

      Sil
  3. Ne güzel birşey. Ubuntu.Çok etkilendim. Hiç bir şey için geç değildir. Ubuntular bizim ülkemizde yetişmemiş doğrudur ama belki biz bundan sonrasında birkaç ubuntu yetiştirebiliriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder